Пчелата и мравката спорили коя е по-работлива.
Мравката настоявала, защото и в приказките се разказва за пословичното й трудолюбие.
А пчелата отвърнала:
„Да, ти работиш много, но само за себе си".
Цветен прашец
От петдесетте години на 20 век вниманието на много чужди и наши специалисти от науката и практиката е привлечено от магическата сила на цветния прашец. Причината за това е, че той е основна белтъчна храна за пчелните семейства, все по- широко се използва в медицината като профилактично и лечебно средство, както и за окачествяване на пчелния мед с въведения в БДС метод за определяне на растителния произход на меда чрез поленов(прашецов) анализ.
След нектара, събиран от пчелите, ЦП( цветния прашец) е втория по значение продукт за пчелните семейства. Без него животът им е немислим, тъй като той е основен източник на белтъчини, въглехидрати и минерални соли. Те са необходими за развитието на ларвите, за замяната на изхабените клетки и тъкани на пчелите, за получаване на необходимата енергия и мускулна сила.
ДПчП е доказала, че пчелните семейства, които през целогодишното си развитие са осигурени с достатъчни по качество и количество ЦП са силни, жинени и здрави и са в състояние да оползотворяват изцяло всяка налична пчелна паша.
Без ЦП пчелите не могат: да произвеждат пчелно млечице; да хранят пчелната майка; да отделят восък и с него да изграждат восъчни пити; не са способни да събират нектар и да го преработват в мед.
За нормалното развитие на едно пчелно семейство са необходими годишно 25-30 кг. ЦП. До 2.5- 3 кг от него може да отнема чрез прашецоуловител, без да се пречи на нормалното развитие на пчелното семейство. Пчелинът трябва да има запаси от ЦП, събрани чрез прашецоуловител и прашецо-медови пити.
От дълбока древност ЦП е привличал вниманието на предстваителите на Елинската и Римска философска школи. Те остановяват, че в ЦП се съдържат вещества, които забавят стареенето.
Проведени през втората половина на 20 век задълбочени научни изследвания на ЦП от много чужди и наши изследователи доказаха неговите превъзходни хранителни и лечебни качества.
Благодарение на тези научни изследвания, в ЦП, както и в ПчП, са открити над 200 органични вещества и техните съединения( белтъци, мазнини, въглехидрати, минерални вещества и др). Всички те влияят благотворно на организма на човека.
За да бъдат проведени научни и клинични изследвания на лечебното действие на ЦП, е необходимо той да бъде произведен в чист вид и в по- големи количества. Освен това се подлага на специални обработки, които ще позволят да бъде съхранен и приложен, когато трябва, за профилактична и лечебна цел.
Наско Кирилов „Магическата сила на цветния прашец”
Биологично действие на цветния прашец
Дъбов, ливаден
Пчелпият прашец има добре изразен анаболен ефект. Той е източник на белтъчна храна. Счита се че освен хранителните съставки прашецът съдържа недостатъчно проучен фактор, който стимулира разтежа. Чрез опити е остановено биостимулиращото действие върху кръвообразуването, особено добре изразено при децата. Увеличава се броя на челвените кръвни клетки, количеството на хемоглобина, стойността на хематокрита. Нивото на медта в серума с 32%. Увеличава се и броя на лимфоцитите. Подобрява се общото физиологично състояние и съпротивляемост на организма, което се установява по броя на простудните заболявания.
Пчелният прашец има регулиращо действие върху стомашно- чревния тракт. Съдържащите се в него ферменти стимулират стомашната секреция и способства за нормализирането на перисталтиката на червата, с което се осъществява ефикасен хранителен транспорт.
Биостимулиращите свойства на прашеца са дали основание да се включи заедно с екстракт от Carduus nutans в препарата за възстановяване на черния дроб. Чрез опити е установено, че пчелен прашец в комбинация с посочената билка действат по- добре на възстановяването на увреден черен дроб от редица лекарствени форми. Това се определя, по количеството на свободните аминокиселини в серума и хистологичните промени в черния дроб.
Авторите препоръчват прашеца при профилактика и лечение на атеросклероза, както и при лечението на възпалителните и дегенеративните заболявания на черния дроб.
Благодарение на значителното съдържание на витамини, аминокиселини и др пчелния прашец действа тонизиращо и общостимулиращо на организма. Върху нервната система и кръвното налягане той има нормализиращо въздействие.
Чрез опити върху животни е остановено въздействието на пчелния прашец върху левкимията тип Л 1210. В резултат на наблюденията е установено , че броят на левкоцитите на опитните животни, както по време на опита, така и след това е умерено повишен, докато в контролните животни той се повишава рязко към 6-8 ден на опита.
Химичен състав на цветния прашец
Белтъчни вещества- 22-40% в това число аминокиселините валин, триптофан и др
Захари под формата на нектарни въглехидрати 30-60%
Витамини. Пчелният прашец е особено богат на витамини, които се усвоявата от организма на пчелите. Установени са витамини В1, В2, В3, В6, В7, В8, В9, В12, С, провитамин А(превръщащ се в организма във витамин А), витамин Д и др Рутинът (витамин Р)достига да 60мг. На 100г прашец. Той е от особено важно значение за организма повишава капилярната устойчивост.
Ферменти. Произхождат както от растенията, така и от слюнчените жлези и медовото стомахче на пчелите. Установени са амилаза, инвертаза, каталаза, фосфатаза и др, които катализират редица химични процеси в организма.
Антибиотични вещества. Произхождат както от растенията така и от пчелите. Задържат развитието на бактериите в червата. Особено активни са към 1 рам- отрицателните бактерии, които са причинители на стомашно- чревни заболявания и на инфекции на пикочните пътища.
Минерални вещества. В най- голямо количество са калият, калцият, фосфорът и магнезият.
Липиди, ароматни и пигментни вещества.
Биологично активни вещества. Съдържа 0.60- 4.87% нуклеинови киселини.